Vergoeding van slachtoffers van medische ongevallen

Auteurs:

Editeur: Intersentia

De Belgische wetgever heeft meer dan twintig jaar gezocht naar een oplossing voor het probleem van de medische fouten die de patiënt opzadelen met een zware bewijslast, een dure en tijdrovende procedure en onduidelijkheden om de juiste zorgverlener tot vergoeding aan te spreken. Daarnaast moest de

wetgever ook een alternatief vinden voor de medische ongevallen waarbij geen sprake is van aansprakelijkheid van een zorgverlener, maar waar het toch billijk zou zijn om de benadeelden te vergoeden. De wet van 31 maart 2010 betreffende de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg beoogt een oplossing te bieden voor deze problemen.Als gevolg van deze wet zal de vergoeding van slachtoffers van medische ongevallen voortaan volgens een geheel nieuwe procedure verlopen. In plaats van een gerechtelijke procedure (die nog wel mogelijk blijft) geeft de wet voorrang aan een administratieve procedure, te voeren voor een Fonds voor Medische Ongevallen. Dit fonds zal op basis van een deskundigenonderzoek uitmaken of er sprake is van aansprakelijkheid van een zorgverlener dan wel van een medisch ongeval zonder aansprakelijkheid. Op grond daarvan zal dan worden bepaald wie de patiënt zal vergoeden: de aansprakelijkheidsverzekeraar van de zorgverlener of het Fonds voor Medische Ongevallen. Dit boek biedt een heldere en praktijkgerichte commentaar op de Wet Medische Ongevallen.Met bijdragen van I. Boone, G. Jocqué, S. Lierman, T. Vansweevelt en D. Verhoeven.
'Dit boek, dat een heldere analyse van de wet van 31 maart 2010 bevat, is dan ook een nuttig instrument, zowel voor de verzekeringssector als voor (vertegenwoordigers van ) zorgverleners en patiënten.'Melissa Thirion in Tijdschrift voor Verzekeringen, nr. 375, juni 2011.

Edition
1
Date
mars 2011
ISBN
9789400001695
Nombre de pages
116
Site web de l'éditeur
La version en ligne du
€ 47.17 (hors TVA)
Prix version imprimée
€ 47.17 (hors TVA)
Retour Plus d'info

résultats triés par

Plus de résultats