De erfovergang van aandelen

Auteurs:

Uitgever: Intersentia

Bekroond met de Fernand Collin-Prijs 2004
De erfovergang van aandelen is het eerste diepgaande, multidisciplinair onderzoek in België naar het raakvlak tussen het erfrecht en het vennootschapsrecht.
Het onderwerp is brandend actueel. De toename van het aantal vennootschappen heeft onvermijdelijk

tot een belangrijke impact van de aandelen in de nalaten-schappen geleid. Daarenboven heeft de diversificatie van de beleggingsinstrumenten deze tendens nog versterkt. Dit boek vertrekt vanuit een concrete, maatschappelijke en juridische situatie: het overlijden van de aandeelhouder. Van daaruit analyseert de auteur de erfovergang van vennootschapsaandelen zowel vanuit het erfrecht bij versterf als vanuit het reservatair erfrecht. De moeilijkste begrippen uit het erfrecht zoals de inbreng, de inkorting en hun schattingsmomenten worden accuraat en vlijmscherp geanalyseerd.Het rechtsvergelijkend aspect blijft steeds functioneel. Het hele boek is buitengewoon verhelderend en doorgrondt de meest complexe regelingen op bevattelijke wijze. De lezer zal krachtige en praktische - maar wetenschappelijk onderbouwde - standpun-ten terugvinden, zoals b.v. bij het erfrechtelijk vruchtgebruik op aandelen waar de auteur duidelijk afstand neemt van de démembrement-visie en opteert voor een versterking van de rechten van de vruchtgebruiker.
Johan Du Mongh behaalde in 1993 het diploma van licentiaat in de rechten aan de K.U.Leuven en werd in 1996 gediplomeerde in het vennootschapsrecht aan de K.U.Brussel. Sinds 1994 is hij verbonden aan het Instituut voor Familiaal Vermogensrecht van de K.U.Leuven, alwaar hij in 2003 doctoreerde. Hij is tevens advocaat sinds 1993 en publiceerde talrijke artikelen en bijdragen over het raakvlak tussen familiaal vermogensrecht en vennootschapsrecht.

Druk
1
Datum
oktober 2003
ISBN
9789050953375
Aantal pagina's
550
Website uitgever
Online versie vanaf
€ 122.64 (BTW excl.)
Prijs gedrukt exemplaar
€ 122.64 (BTW excl.)
Terug Meer details

resultaten gesorteerd op

Meer resultaten