Ouders en kinderen

Auteurs:

Uitgever: Intersentia

In dit boek komen verscheidene actuele aspecten aan bod van de relatie tussen ouders en hun kinderen.Het afstammingsrecht staat op losse schroeven na een stroom van arresten waarin het Grondwettelijk Hof opnieuw een aantal wettelijke bepalingen inzake het vaderschap en de vaderlijke erkenning

ongrondwettig en/of strijdig met de mensenrechten heeft bevonden. Prof. Gerd Verschelden ontleedt op een grondige en diepgaande wijze deze rechtspraak en duidt de lezer op de belangrijke gevolgen van de arresten van het Grondwettelijk Hof voor de rechtspraktijk, ook in aspecten van afstammingsrecht die in de arresten niet meteen aan de orde waren.Ook de rechtspositie van zogenaamde meemoeders is de voorbije jaren sterk gewijzigd. Zo kan een kind worden geadopteerd door de meemoeder en werd het geboorteverlof voor meeouders ingevoerd. De aldus verbeterde rechtspositie is evenwel geen eindpunt. Het Grondwettelijk Hof wijst in een aantal recente arresten op nog heel wat andere gebreken op het vlak van de naamgeving en de adoptie. Ook vanuit mensenrechtelijk oogpunt rijst kritiek.Een overzicht van al deze ontwikkelingen wordt geboden in de bijdrage van Tim Wuyts. De wet van 19 maart 2010 moest de rechterlijke berekening van onderhoudsbijdragen voor kinderen objectiever en transparanter maken. Welke impact heeft deze nieuwe wet op de begroting van onderhoudsbijdragen en op de motivering ervan door de jeugdrechter? Lut Daniëls, Elisa Callebaut en Rozemie Defrancq stellen hun onderzoek en analyse van de vonnissen inzake kinderalimentatie vóór en na de nieuwe wet voor.Na het gezagsco-ouderschap heeft de wet van 18 juli 2006 de verblijfsregeling voor het kind van gescheiden ouders verder geregeld. Nochtans bestaat er erg uiteenlopende rechtspraak over de invulling van het belang van het kind bij het voortgezet gezamenlijk ouderschap. Hoe ziet het kind het voortgezet overleg tussen gescheiden ouders? Vanaf welke leeftijd is een verblijfsco-ouderschap haalbaar? Wanneer kunnen kinderen met de nieuwe partners van hun ouders worden geconfronteerd? Daniëlle van de Merwe bekijkt het belang van het kind vanuit ontwikkelingspsychologisch perspectief.Ook de rechtspraak inzake de rechten van andere personen dan juridische ouders in verband met kinderen beweegt. Prof. Frederik Swennen biedt een uitgebreid en omvattend overzicht van de positie van personen met een (vermoede) bijzondere affectieve band: grootouders, verwekkers, intentionele ouders en dies meer. Nagegaan wordt of het hemd nog steeds nader is dan de rok, en in welke mate ouders ruimte moeten bieden voor rechten van niet-ouders met betrekking tot hun kinderen.
Dit boek is een grondig naslagwerk voor iedereen die hetzij als advocaat, magistraat of notaris, hetzij als hulpverlener in aanraking komt met de juridische positie van ouders en kinderen.

Druk
1
Datum
juni 2013
ISBN
9789400003729
Aantal pagina's
310
Website uitgever
Online versie vanaf
€ 75.47 (BTW excl.)
Prijs gedrukt exemplaar
€ 75.47 (BTW excl.)
Terug Meer details

resultaten gesorteerd op

Meer resultaten