Het ethische beleid in zorginstellingen

Auteurs:

Uitgever: Intersentia

De invoering van de Wet Patiëntenrechten, de Euthanasiewet en de Wet Palliatieve Zorg (2002) heeft geleid tot een explosie van richtlijnen, procedures en protocollen in Belgische zorginstellingen. Een dergelijk beleid vormt vaak ook een weerspiegeling van de ethische instellingsvisie rond

levenseindezorg. In dit boek wordt de rechtspositie van de beheerder, het artsenkorps, de patiënten en de overheid hierbij onderzocht. Heel wat gevoelige thema's komen aan bod, zoals 'kan een instelling euthanasie verbieden?', 'zijn patiënten verplicht om niet wettelijk voorziene procedures te ondergaan?' en 'kan de overheid instellingen die de wet niet toepassen, sanctioneren?'. Daarnaast wordt een reeks voorstellen geformuleerd om de toegang van patiënten tot euthanasie beter te beschermen.In dit boek wordt het ethische instellingsbeleid voor het eerst op uitgebreide wijze juridisch geanalyseerd. Het is bedoeld voor iedereen die actief is in het gezondheidsrecht (zoals ziekenhuisjuristen, advocaten, magistraten, academici en beleidsmakers) of vanuit de praktijk hiermee in aanraking komt (zoals beheerders van zorginstellingen, zorgverleners, patiëntenverenigingen, medische beroepsorganisaties, netwerken palliatieve zorg, ideologische verenigingen en ethici).
Sylvie Tack (°1981) is gespecialiseerd in het gezondheidsrecht en verbonden aan de Universiteit Gent. In 2012 doctoreerde zij over het thema van dit boek. Behalve heel wat gezondheidsrechtelijke publicaties staan talrijke nationale en internationale lezingen op haar palmares. Daarnaast heeft zij haar eigen advocatenpraktijk binnen het kantoor Van Zandweghe, Verwilghen en Tack in Knokke.

Druk
1
Datum
oktober 2013
ISBN
9789400003767
Aantal pagina's
628
Website uitgever
Online versie vanaf
€ 155.66 (BTW excl.)
Prijs gedrukt exemplaar
€ 155.66 (BTW excl.)
Terug Meer details

resultaten gesorteerd op

Meer resultaten