Consumentenbescherming bij de uitvoering en herziening van kredietovereenkomsten

Auteurs:

Uitgever: Intersentia

De bescherming van de consument bij kredietovereenkomsten in de naweeën van een financiële en economische crisis staat hoog op de politieke en maatschappelijke agenda. De vraag naar een goede en efficiënte bescherming wordt immers steeds luider gesteld.
In het kredietrecht wordt het informeren van

de kredietnemer thans als belangrijkste beschermingsmechanisme beschouwd. In het boek worden echter een aantal andere methodes van consumentenbescherming onderzocht en voorgesteld teneinde het bestaan van de overmatige schuldenlast van consumenten terug te dringen zonder de belangen van de kredietgever hierdoor disproportioneel te beperken.
Zo behandelt de auteur na een grondige analyse van het relevante begrippenkader (consumentencontractenrecht en de (financiële) consument) en het kredietrecht de verschillende methodes van consumentenbescherming tijdens de uitvoering en herziening van de kredietovereenkomst. In het bijzonder besteedt de auteur aandacht aan de wettelijke en rechterlijke tussenkomst in de inhoud van de kredietovereenkomst. Voorbeelden zijn de strikte regels inzake anatocisme, het opnemen van een wettelijk verbod inzake onrechtmatige bedingen en de ambtshalve toetsing ervan door de rechter... Hierbij vergelijkt de auteur het Belgische recht telkens met het Duitse en Engelse recht.
Het boek is een onmisbaar werkinstrument voor advocaten, magistraten, bedrijfsjuristen en beleidsmakers werkzaam in het consumentenrecht, verbintenissenrecht, bank- en financieel recht.

Druk
1
Datum
mei 2015
ISBN
9789400005259
Aantal pagina's
700
Website uitgever
Online versie vanaf
€ 136.79 (BTW excl.)
Prijs gedrukt exemplaar
€ 136.79 (BTW excl.)
Terug Meer details

resultaten gesorteerd op

Meer resultaten