Het vrij beroep: bankroet of doorstart?

Auteurs:

Uitgever: Intersentia

De meeste beoefenaars van een vrij beroep zullen zich met gepaste trots ondernemer noemen. Ook juridisch zijn ze een 'onderneming' in de zin van moderne economische wetgeving (zoals het WER). Sinds de Wet Natuurlijke Rechter zijn ze ook een 'onderneming' in de zin van het aanknopingspunt van de

bevoegdheid van de rechtbank van koophandel.
Toch is een vrij beroeper nog altijd niet onderworpen aan het insolventierecht. Dit is nog altijd het belangrijkste restant van de traditionele vrijstelling van het vrij beroep van de geboden en verboden van het handelsrecht. Én van de voordelen ervan: het actuele insolventierecht (met onder meer de verschoonbaarheid en de gerechtelijke reorganisatie) staat immers ver van het oude idee van la faillite sanction. Het Algemeen Beleidsplan van de minister van Justitie stelt een overheveling, in overleg met de minister van Economie, in het vooruitzicht van de regels van het handelsrecht naar het Wetboek van economisch recht.
Of en hoe de vrije beroeper onderworpen kan worden aan het faillissement en het gerechtelijk akkoord is wellicht het meest actuele en vernieuwende thema in dit boek, met een voorwoord van de minister van Justitie. Maar ook andere vragen over de toepassing van het ondernemingsrecht op vrije beroepers komen aan bod. Wat betekent het huidige en komende vennootschapsrecht voor de uitoefening van het vrij beroep in vennootschapsvorm? Hoe zit het met de regeling van marktpraktijken door vrije beroepers en hun verhouding met het mededingingsrecht?
Dit boek richt zich naar de beoefenaars van juridische vrije beroepen en cijferberoepen, magistraten, alsook naar de adviseurs van andere vrije beroepen zoals artsen, architecten of apothekers. Dit boek is een weerslag van een studiedag georganiseerd door Jura Falconis in de lente van 2016.
Met bijdragen van Stijn De Dier, Koen Geens, Bert Keirsbilck, Dominique Matthys, Joeri Vananroye, Ivan Verougstraete en Marieke Wyckaert.

Druk
1
Datum
maart 2016
ISBN
9789400007451
Aantal pagina's
122
Website uitgever
Online versie vanaf
€ 42.45 (BTW excl.)
Prijs gedrukt exemplaar
€ 42.45 (BTW excl.)
Terug Meer details

resultaten gesorteerd op

Meer resultaten