Arbeid en gezondheid: een delicaat evenwicht?

Auteurs:

Uitgever: Intersentia

In dit cahier wordt het thema mens belicht vanuit twee invalshoeken, arbeid en gezondheid enerzijds en psychosociale aspecten anderzijds.
In een eerste deel bekijken Marc van Sprundel, Antoon De Schryver en Ramona Hambach de complexe relatie tussen arbeid en gezondheid. Hoe gezond of ongezond is

werken nu eigenlijk? Welke uitdagingen zijn er voor de arbeidsgeneesheer, of zeggen we beter bedrijfsarts? Sonia Loeman bespreekt in het tweede deel de mogelijkheden en de beperkingen om psychosociale belasting op het werk te voorkomen. Zij presenteert in dit stuk haar persoonlijke bevindingen, inzichten die gerijpt zijn vanuit de dagelijkse praktijk. In een derde en laatste deel worden enkele welzijnstopics belicht vanuit de praktijk. Raf D'haen behandelt het thema burn-out, dat - jammer genoeg - voor steeds meer mensen een realiteit wordt. Zijn persoonlijke betrokkenheid bij het onderwerp resulteert in een kritische maar opbouwende bijdrage.Daisy Van de Velde bespreekt het duurzame personeelsbeleid bij Carrefour in het kader van CAO nr. 104. Zij voerde een onderzoek uit naar de werkomstandigheden en de werkbaarheid van het werk.Olivier Thiriar buigt zich over de problematiek van de privacy op het werk. Als filosoof pleit hij ervoor om sommige vraagstukken in de wereld van PBW te bekijken vanuit de ethiek.Tot slot bespreken Erik Borgers, Tijl Vanden Eynde, Koen Vanthielen en Ludo Cambré een eerder klassiek onderwerp, legionella. Het werk resulteert echter in een praktische legionella-checklist die bruikbaar is voor een brede groep gebruikers en installaties.

Druk
1
Datum
mei 2016
ISBN
9789400007581
Aantal pagina's
196
Website uitgever
Online versie vanaf
€ 39.62 (BTW excl.)
Prijs gedrukt exemplaar
€ 39.62 (BTW excl.)
Terug Meer details

resultaten gesorteerd op

Meer resultaten