Openbaar domein

Auteurs:

Uitgever: Intersentia

Het leerstuk van het openbaar domein blijft tot op vandaag een van de meest omstreden leerstukken uit het Belgische administratief recht en goederenrecht. Iedereen die reeds in contact is gekomen met het regime van het openbaar domein, zal gemerkt hebben dat zowat alles onduidelijk en betwist

lijkt. Deze onduidelijkheden worden niet het minst veroorzaakt door het gebrek aan een duidelijke wettelijke regeling. Nochtans is de impact van deze rechtsonzekerheid niet te onderschatten gezien het grote aantal goederen dat tot het openbaar domein behoort.
In dit boek worden op een duidelijke en toegepaste wijze de belangrijkste aspecten van het openbaar domein scherp gesteld. In de eerste bijdrage wordt ingegaan op de oorsprong en de finaliteit van het openbaar domein. De twee volgende bijdragen gaan in op het regime van het openbaar domein. In deze bijdragen staat beschreven hoe goederen in het openbaar domein worden opgenomen en hoe ze het weer verlaten, en hoe goederen van het openbaar domein kunnen worden gebruikt door particulieren. Vervolgens wordt in de vierde bijdrage het openbaar domein praktisch benaderd, waarna in de vijfde bijdrage ingegaan wordt op de waarde(ring) van domeingoederen en rechten toegekend op domeingoederen. Tot slot wordt in de laatste bijdrage van het boek de toekomst van het leerstuk van het openbaar domein in vraag gesteld.
Dit boek is onmisbaar voor iedereen die op een of andere wijze met het openbaar domein in aanraking komt, zoals advocaten, notarissen, ambtenaren, landmeters, magistraten, vastgoedmakelaars, vastgoedspecialisten enz.
Met bijdragen van: Jürgen De Staercke, Pieter Jongbloet, Vincent Sagaert en Thomas Leys, Robert Palmans, Katrien Waterinckx, David D'Hooghe en Marie Van Den Langenbergh.

Druk
1
Datum
oktober 2019
ISBN
9789400009585
Aantal pagina's
274
Website uitgever
Online versie vanaf
€ 84.91 (BTW excl.)
Prijs gedrukt exemplaar
€ 84.91 (BTW excl.)
Terug Meer details

resultaten gesorteerd op

Meer resultaten