Het lot van onrechtmatig bewijs

Auteurs:

Uitgever: Intersentia

Van de verboden vrucht zult gij niet eten. Het Belgische bewijsrecht hing tot voor kort die oudtestamentische gedachte aan. De bewijsvergaring in strijd met de wet gaf aanleiding tot bewijsuitsluiting. Eerst in het strafrecht, waar het fundament van deze regel ligt, en nadien in het civiele

bewijsrecht, maakten recent andere inzichten hun opgang.
De boom van de waarheidsvinding oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Paradise lost? Het boek nuanceert, maar trekt ook de grens. Op het kruispunt van materieel recht en procesrecht dringen keuzes zich op. Tot daar en niet verder.
De auteur wil met dit werk de bewijsuitsluitingsvraag in de rechtsverhouding tussen overheid en burger en tussen burgers onderling coherentie en systematiek bieden. Die betrachting mondt uit in de formulering van bewijshanteringsstandaarden waarmee de rechtspraktizijn de bewijsuitsluitingsvraag kan helpen beslechten.Jachin Van Doninck behaalde met dit werk een gezamenlijk doctoraat in de rechten aan de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel. Hij is thans docent gerechtelijk recht, internationaal privaatrecht en ADR aan de rechtsfaculteit van de Vrije Universiteit Brussel en advocaat.

Druk
1
Datum
november 2020
ISBN
9789400012844
Aantal pagina's
380
Website uitgever
Online versie vanaf
€ 103.77 (BTW excl.)
Prijs gedrukt exemplaar
€ 103.77 (BTW excl.)
Terug Meer details

resultaten gesorteerd op

Meer resultaten