Recht & elektronische handel

Auteurs:

Uitgever: Intersentia

Dit boek behandelt de belangrijkste juridische en fiscale aandachtspunten die van belang zijn bij elektronische handel. Er wordt niet alleen stilgestaan bij de "klassieke" elektronische handelszaken, waarbij het uitstalraam door een virtueel raam is vervangen, maar er wordt tevens aandacht besteed

aan nieuwe vormen van elektronische handel zoals mobiele handel en de platformeconomie.
Het boek behandelt elke juridisch relevante fase in de cyclus van elektronische handel. Eerst wordt er ingegaan op de juridische aandachtspunten bij het opzetten van een online handel, zoals de registratie van een domeinnaam, het deponeren van een merk en het sluiten van contracten met dienstverleners voor bijvoorbeeld hosting en ontwikkeling van de website. Ook wordt er meer in detail ingegaan op een specifiek ICT-contract, namelijk het cloudcomputingcontract.
Vervolgens behandelen de auteurs de juridische vragen rond het uitbaten van een elektronische handelszaak, van het online bestelproces tot het elektronisch betalen en de facturatie. Vanzelfsprekend wordt de nodige aandacht besteed aan online reclame en de verwerking van persoonsgegevens.
Er wordt tevens ingegaan op de fiscale aandachtspunten rond elektronische handel. Zowel directe als indirecte belastingvragen komen aan bod. In een laatste deel wordt er ten slotte stilgestaan bij de problematiek van mogelijke geschillen en aansprakelijkheidsclaims, waarbij aandacht wordt besteed aan toepasselijk recht en de trend van online geschillenbeslechting. Ten slotte werpen de auteurs alvast een blik in de toekomst met de nakende regulering van artificiële intelligentie.
De auteurs van dit boek zijn allen praktijkjuristen die dagelijks geconfronteerd worden met de complexiteit en de voortdurende evolutie van de wetgeving inzake elektronische handel. Het is vanuit deze praktische ervaring dat dit boek is opgevat: een handboek voor de advocaat of de bedrijfsjurist aangevuld met praktische voorbeelden en modellen voor onmiddellijk gebruik. Het werk bevat bijdragen van Pierre Berger, Alexander Bostoen, Elisabeth Daem, Jan De Bruyne, Florian De Rouck, Kristof De Vulder, Alexis Fierens, Thomas Gils, Jeroen Gobbin, Marie Goossens, Gilles Hachez, Philippe Hinnekens, Laetitia Mouton, Kaat Scheerlinck, Raf Schoefs, Geert Van Calster, Camille Vermosen, Daphne Vervaet, Heidi Waem en Kris Wagner.

Druk
1
Datum
juni 2021
ISBN
9789400012950
Aantal pagina's
626
Website uitgever
Online versie vanaf
€ 122.64 (BTW excl.)
Prijs gedrukt exemplaar
€ 122.64 (BTW excl.)
Terug Meer details

resultaten gesorteerd op

Meer resultaten