Het Misdrijf & Schuld

Authors:

Publisher: Intersentia

Het Belgische strafrecht is een schuldstrafrecht. Nullum crimen sine culpa. Schuld maakt het verschil tussen wie straf verdient en wie niet. In filosofie en wetenschap is schuld evenwel een controversieel concept dat slecht verenigbaar is met een causaal gedachte werkelijkheid. Om schuldig te zijn

in moreel opzicht, heb je nood aan een vrije wil, die twijfelachtig is.
In dit essay zet moraalfilosoof Jan Verplaetse op heldere wijze uiteen waar die controverse en twijfel vandaan komen, welke argumenten de ongemakkelijke idee voeden dat daders nooit moreel schuldig kunnen zijn en waarom een schuldloos strafrecht geen bedreiging maar net een uitdaging kan vormen. Maar wat betekent dit concreet voor de juridische praktijk? Vooraanstaande juristen en denkers geven kritisch commentaar op dit rechtsfilosofisch pleidooi, met replieken van Liesbet De Kock, Henri Heimans, Bart De Moor en Joëlle Rozie, en een voorwoord van Christine Mussche.
******
Jan Verplaetse is moraalfilosoof en hoofddocent rechtsfilosofie en ethiek aan de Faculteit Recht en Criminologie van de Universiteit Gent.

Dit werk is het derde boek in de reeks Het Misdrijf & (eerder verschenen werken vindt u nog terug op de website van Larcier).

Print
1
Date
April 2020
ISBN
9782807919594
Number of pages
124
Publisher website
Online version from
€ 46.23 (excl. VAT)
Price hardcopy
€ 46.23 (excl. VAT)
Back More details

results sorted by

More results